Mooie woorden ...

G. 44 jaar en vader

Na een lange weg van onbegrip, onduidelijkheid, onderzoeken, doorverwijzen en afwachten kreeg ik een jaar geleden geheel onverwacht de diagnose autisme. Dat overviel me en het riep veel vragen op.
Bij verschillende instanties kreeg ik informatie over autisme maar dit was heel algemeen. Door de gesprekken met Leonie weet ik nu wat mijn vorm van autisme voor mij persoonlijk en voor mijn gezin betekent. Ik weet nu wat ik nodig heb om beter in het leven te kunnen staan.
Tijdens de begeleidingsgesprekken hebben we ook gewerkt met videoanalyse. Wij als ouders hebben onszelf in contact met onze dochter gefilmd. Deze filmbeelden hebben we samen met Leonie besproken. Het is raar om jezelf op filmbeelden terug te zien maar helpend om inzicht te krijgen hoe de communicatie tussen ons verloopt en waar we op een positieve manier wat kunnen verbeteren.


Lotte, 7 jaar
Als Leonie komt dan gaan we altijd tekenen om mijn hoofd leeg te maken. En afspraken en regels tekenen we ook altijd, die hangen we dan op de koelkast dan kan ik het zien en hoeft het niet in mijn hoofd. Papa en mama gaan dit nu ook leren.

 

Bernie, moeder van een puberzoon

Toen onze zoon 7 jaar was kregen we na 5 jaar zoeken, onderzoeken, onzekerheid, onduidelijkheid, afwijzingen en onbegrip te horen dat hij naast slechthorendheid, de diagnose autisme/PDD-NOS heeft. 

Al die jaren hadden een flinke stempel op onze relatie en ons gezin gezet. Niet alleen onbegrip van de omgeving maar ook in onze relatie.

 

Op advies kwamen we destijds (via een andere organisatie) in contact met Leonie die op een voor ons praktische, maar vooral motiverende wijze duidelijk maakte wat de autistische beperkingen voor onze zoon betekende. Voor zijn gedrag, ons gedrag en hoe we hier op een voor ons allen betere wijze mee om konden gaan. Door deze ondersteuning kregen we onze relatie maar ook de sfeer en gezelligheid in ons gezin weer terug.

 

Enkele jaren later en een nieuwe fase van het VO ingaande, ontstonden er weer nieuwe spanningen en onzekerheden. Zoekende op internet vonden we Leonie via de Paaschberg en zijn de begleidingsgesprekken weer gestart. De klik was en is er nog steeds en na een aantal begeleidingsgesprekken hadden we de onzekerheden en spannignen weer onder controle. Toch willen we graag de gesprekken met een langere tijdsinterval blijven voortzetten. Dit omdat Leonie ons met haar deskundigheid, luisterend oor en confronterende eye openers telkens weer op de 'goede rails' zet. 

 

De spreuk van onze dochter voor haar broertje: "Dare to be different" 

 

 

Melvin Penterman, 24 jaar

De beste hulp die ik tot nu toe heb gehad!

 

 

Natalie Kramer, 21 jaar

Door de gesprekken met Leonie is het me duidelijk geworden hoe autisme werkt.

Ik begrijp mijn vriend nu veel beter.

Zoals hij zelf zegt, is dit de beste hulp die hij tot nu toe heeft gehad.